Jubileum 25 jaar VGK

16 februari In categorie: In de media

Jubileum 25 jaar VGK

Zaterdag 9 februari 2008 heeft het VGK ( Velper Gezamenlijke Koren) haar 25 jarig jubileum gevierd met een zeer geslaagd feest in het gebouw van de  NPB te Velp.

De eerste vergadering van de vereniging was op 13 december 1982 .Op 9 mei 1983 werd de oprichtingsakte getekend en bestond de vereniging officiëel als Velps Gemengd Koor. In  ’84 wordt het Velps kinderkoor opgericht als Jeugdafdeling van het VGK, beide koren floreerden onder leiding van dirigent Jan Weststeijn.

Eind 1987 neemt Jan Weststeijn afscheid van het Gemengd koor en neemt Albert Wissink de leiding over.

In 1990 start het Senioren Vocaal o.l.v. Walter Wolvenkamp, later ( 1993 ) wordt de naam gewijzigd in Velps Middagkoor. Zoals bij vele koren kampte het Gemengd koor ook met een tekort aan mannen en na een emotionele vergadering wordt besloten verder te gaan met een vrouwenkoor. De nog aanwezige mannen konden desgewenst in het Middagkoor meezingen.

De naam wordt dan gewijzigd: VGK betekent vanaf dat moment Velper Gezamenlijke Koren, bestaande uit het Velps Middagkoor en het Vrouwen Vocaal Velp.

In 1998 wordt de kinder- en tienerafdeling overgenomen door de koorschool van Katalyn Zsabo.

Het Middagkoor wordt vanaf 1993 geleid door Ton de Waal, sinds 2005 dirigeert Miriam Westgeest het Vrouwen Vocaal .

In 2000 nam Gerrie Leerink afscheid als voorzitter en werd daarbij erevoorzitter van de vereniging.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst van afgelopen zaterdag werd met veel enthousiasme meegedaan aan een workshop ‘Smartlappen zingen’, ingeleid door de Amsterdamse Sjaan en op accordeon begeleid door René. Daarna was het tijd voor het officiële gedeelte.

Tiny Frentrop werd erelid vanwege haar grote verdienste voor het koor , sinds 1990 maakt zij deel uit van het bestuur als secretaris.Wethouder Elsenaar van de gemeente Rheden heeft bij haar de zilveren broche met logo van VGK en diamantje opgespeld en zij ontving  tevens een sjaaltje van de gemeente Rheden. Drie dames, die vanaf de oprichting lid zijn: Gerrie Leerink, Renate Grimm en Ellen van den Bos ontvingen een mooi boeket bloemen.

Toen was het tijd voor het koud buffet en werd er gezellig nagebabbeld.

Dit jaar zal in het teken staan van dit jubileum met o.a. voor het Vrouwen Vocaal een bijzonder concert in oktober in de Oude Jan te Velp. Hierin zullen liederen worden gezongen die speciaal voor het koor gecomponeerd zijn door Hans Bakker. Een première dus!

Daarna is het de bedoeling dat het koor dit concert een week later gaat herhalen in Hongarije.

Na 25 jaar zit er nog steeds groei in en wordt er elke week met enthousiasme gezongen.